DA Drogisterij Doolaege - Axel

Benauwdheid, niesbuien en een hoop gesnotter

Hooikoorts. De drogist weet er meer van

 

Zodra de natuur uit zijn winterslaap ontwaakt en alles begint te groeien en bloeien, breekt voor hooikoortspatiënten een periode van benauwdheid, niesbuien en gesnotter aan. Hooikoorts is een lastige kwaal waar steeds meer mensen last van hebben. In Nederland loopt bijna vijftien procent van de bevolking - een op de vijf à zes mensen - te snotteren en te niezen in het pollenseizoen. Dat zijn jaarlijks maar liefst zo'n twee miljoen mensen. Vanaf dinsdag 17 mei besteden de Nederlandse drogisterijen vier weken lang extra aandacht aan hooikoorts en hangt er een opvallende raamposter bij de drogisten. De drogist kan adviseren wat te doen om de klachten te verminderen.

 

Klachten

Hooikoorts is een vorm van allergie die wordt veroorzaakt door stuifmeel (ook wel pollen genoemd) van bloeiende grassen, bomen en struiken. Het afweersysteem van de hooikoortspatiënt reageert overdreven sterk op het ingeademde stuifmeel en maakt de antistof histamine aan. Deze zorgt ervoor dat bloedvaten zich verwijden, de spieren van de luchtwegen samentrekken en de slijmvliezen opzwellen. Met de vervelende hooikoortsverschijnselen als gevolg zoals jeuk aan neus en ogen, niesbuien, tranende ogen, een loopneus en een branderige keel. Sommige mensen worden er zelfs ziek en koortsig van. De aanhoudende klachten aan ogen en neus kunnen ook hoofdpijn, vermoeidheid en een lusteloos gevoel tot gevolg hebben.

 

Hooikoortsseizoen

De veroorzakers van hooikoorts zijn onzichtbaar. Het zijn minuscule mannelijke zaadcellen van planten, die voor de voortplanting - vaak via de wind - op weg zijn naar het vrouwelijke bloesemgedeelte, de stempel. Deze stuifmeelkorreltjes zijn maar zo'n 0,008 tot 0,25 millimeter groot. Het hooikoortsseizoen loopt van januari tot en met september, met een piek van mei tot begin juli. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel hebben vooral in het voorjaar (maart, april) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar (juni, juli) last krijgen.

 

Middelen

Hooikoorts is niet te genezen en voor een gedeelte erfelijk bepaald. De allergie ontwikkelt zich het sterkst in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. Gelukkig kunnen de klachten na een aantal jaren wel weer verminderen. Bij de drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar die hooikoorts helpen onderdrukken en de klachten verminderen. Vaak worden preventieve middelen geadviseerd zoals neussprays en oogdruppels. Deze werken het beste als ze lange tijd achter elkaar worden gebruikt, liefst vanaf een maand voor het hooikoortsseizoen begint. Om acute klachten te bestrijden zijn er antihistaminica-tabletten te koop. Bij de drogist zijn alle producten zonder recept verkrijgbaar. De drogist weet er meer van en kan helpen bij het maken van de juiste keuze uit het brede assortiment.

 


Tips tegen hooikoorts:

  • Check de hooikoortsberichten op radio, teletekst of internet.
  • Houd deuren en ramen gesloten.
  • Gebruik bij het schoonmaken een vochtige doek om het opwaaien van pollen te voorkomen.
  • Draag een zonnebril.
  • Wrijf zo min mogelijk in de ogen en aan de neus.
  • In strand- en berggebieden is minder stuifmeel dan in weide- en bosgebieden: handig om te weten bij de keuze van de vakantiebestemming.
  • Tabaksrook, pasgeverfde oppervlakten en huisstof kunnen de klachten verergeren.

 

Handige websites:

http://www.weeronline.nl/pollen.htm

 

http://www.drogistensite.nl

http://allergie.pagina.nl

 

 

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven(CBD) behartigt de collectieve belangen van de drogisterijbranche op alle terreinen, van farmaceutisch tot sociaal economisch. Deze belangenorganisatie heeft als primair doel het verhogen van de kwaliteit in de drogisterijbranche in het algemeen en het waarborgen van de kwaliteit van aflevering van zelfzorggeneesmiddelen door de drogist in het bijzonder. Voor meer informatie, zie www.drogistensite.nl